Heb je vragen over dit project? We helpen je hier graag bij. Hiernaast vind je de meest gestelde vragen.
Het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen hebben met elkaar afgesproken energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen. Hierover zijn afspraken gemaakt in het Klimaatakkoord en in de Regionale Energiestrategie van de regio Rotterdam Den Haag, waar de gemeente Lansingerland én de provincie Zuid-Holland deel van uitmaken. De locatie Bleizo is hierin opgenomen, en is nodig om onze doelen te behalen.
Deze locatie is in 2012 opgenomen in het Windconvenant Rotterdamse Regio. Vervolgens heeft de gemeente Lansingerland een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek gaf de gemeente aan geen mogelijkheid te zien om windmolens te realiseren in het gebied. De provincie heeft eind 2023 een second opinion (een tweede haalbaarheidsonderzoek) laten uitvoeren en concludeert op basis daarvan dat er wel mogelijkheden zijn. Uiteindelijk nemen de gedeputeerde staten van Zuid-Holland een besluit over de voorkeurslocatie, het (ontwerp) projectbesluit en de vergunningen waarmee de bouw van windmolens mogelijk zijn.
De ontwikkelaar betaalt voor de windmolens, op dit moment is er nog geen ontwikkelaar bekend.
Er wordt gezocht naar ruimte voor 15 megawatt aan windmolens, afhankelijk van de grootte verwachten wij dat er 3 tot 5 molens voor nodig zijn.
3 gebieden, namelijk Bleizo-West, Kruisweg Oost en Noordpolder.
Bekijk de kaart in het groot.
Om dezelfde hoeveelheid stroom op te wekken met zonne-energie zijn vele hectares zonnepanelen nodig. Deze ruimte hebben we niet beschikbaar in Zuid-Holland. Bovendien heeft het voordelen om molens te combineren met zonnepanelen (in dit gebied bijvoorbeeld op daken van bedrijven), bijvoorbeeld om het elektriciteitsnetwerk zo efficiënt mogelijk te benutten.
Het besluit door gedeputeerde staten (GS) wordt in een aantal stappen genomen:
Q4 2025; neemt GS een besluit over de voorkeurslocatie.
Q2 2026; neemt GS een besluit over het ontwerp projectbesluit.
Q4 2026; neemt GS een besluit over het definitieve projectbesluit en de vergunningen.
De ontwikkelaar(s) worden uiteindelijk eigenaar van de windmolens. Het streven van de provincie Zuid-Holland is dat de omgeving (inwoners, lokale bedrijven, lokale overheden) voor tenminste 50% mede-eigenaar van elk windproject is.
Op dit moment is niet bekend welke partij(en) dit project gaan ontwikkelen. Het streven van de provincie Zuid-Holland is dat de omgeving (inwoners, lokale bedrijven, lokale overheden) voor tenminste 50% mede-eigenaar van elk windproject is.
50% Lokaal eigendom betekent dat de omgeving (inwoners, lokale bedrijven, lokale overheden) voor tenminste 50% risicodragend eigenaar zijn in de ontwikkel-, bouw- en exploitatiefase van een project.
Op 2 juli is een eerste informatieavond voor de groep omwonenden binnen 1.000 meter van de onderzoekslocaties. Na de zomervakantie zullen we meerdere momenten plannen, houdt daarvoor de AGENDA (link) op deze pagina in de gaten, of abonneer je op de nieuwsbrief.
In het onderzoek worden 2 typen meegenomen:
1 - tiphoogte 150 meter, 114 meter rotordiameter
2 - tiphoogte 190 meter, 150 meter rotordiameter
Dit onderzoek richt zich specifiek op de mogelijkheden voor wind op de aangegeven locaties. Het gesprek over woningen maakt hier geen onderdeel van uit.
De provincie heeft in het coalitieakkoord “Krachtig Zuid-Holland” aangegeven dat zij hecht aan het nakomen van gemaakte afspraken m.b.t. Het realiseren van windmolens. Wanneer een alternatieve locatie voor wind onherroepelijk vergund is, kan de woningbouw op Bleizo-West doorgaan.
Dit wordt nog verder onderzocht in de planMER.
Dit wordt nog verder onderzocht in de planMER.
Deze onderwerpen komen terug in de planMER.
Er zijn meerdere manieren om op de hoogte te blijven, bijvoorbeeld door je in te schrijven voor de nieuwsbrief, een digitaal spreekuur te bezoeken, deze website in de gaten te houden. Wanneer een informatie-bijeenkomst gepland wordt zullen we dit iig publiceren op deze pagina. Bij vragen zijn we altijd per mail of telefoon beschikbaar:
Projectleider Herbert Faber (hp.faber@pzh.nl / 06 319 38 199)
Secretariaat Energietransitie (energie@pzh.nl)
Op de projectpagina wordt alle informatie verzameld. Heb je vragen, dan zijn we bereikbaar via projectleider Herbert Faber (hp.faber@pzh.nl / 06 319 38 199).
Op dit moment is er nog geen formele gelegenheid om bezwaar te maken tegen deze ontwikkeling. Wanneer dat moment er wel is, zullen wij je hiervan op de hoogte stellen via deze website en de nieuwsbrief. Wat op dit moment wél mogelijk is, is deelnemen aan gesprekken die wij organiseren, en meedenken via deze website.
Daarnaast wordt jouw mening over dit project gevraagd via een onderzoek dat wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen. Zie de vraag hierover voor meer informatie.
Deze locaties zijn uit de haalbaarheidsstudie van Bosch + van Rijn naar voren gekomen als plekken waar geen technische / harde belemmeringen zijn voor windmolens.
De provincie ziet zowel voor zon- als windenergie kansen. Dit project gaat alleen over windenergie in Lansingerland.
Voor windparken van 5 megawatt en groter is de provincie de overheid die de vergunningen mag verlenen.De provincie heeft de mogelijkheid het bevoegd gezag over te dragen aan de gemeente en heeft dat op een eerder moment ook gedaan. In mei 2024 heeft de provincie besloten het bevoegd gezag terug te nemen en zelf het voortouw te nemen in het mogelijk maken van windenergie in Lansingerland.
In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt een aantal uitspraken gedaan over energietransitie en de productie van duurzame elektriciteit. We houden ons aan bestaande doelstellingen.
In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt een aantal uitspraken gedaan over energietransitie en de productie van duurzame elektriciteit. We houden ons aan bestaande doelstellingen.
De onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) zullen op drie momenten middels vragenlijsten informatie ophalen over verschillende deelonderwerpen, zo kijken zij naar de algemene mening van omwonenden ten opzichte van klimaatverandering en energietransitie, maar ook naar de mening over windenergie op deze specifieke locaties en welke zorgen het meest leven. Daarnaast wordt ook gevraagd naar hoe omwonenden oordelen over de betrokken overheden en wat zij vinden van de communicatie en participatie rondom dit project.