Heb je vragen over dit project? We helpen je hier graag bij. Hiernaast vind je de meest gestelde vragen.
De overheid wil dat we meer energie opwekken uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Dit staat in het Klimaatakkoord. In 2012 heeft gemeente Lansingerland een afspraak (convenant) ondertekend om mee te werken aan windenergie in de regio Rotterdam.
Lees hier meer over de geschiedenis:
https://www.zuid-holland.nl/onderwerpen/energie/windenergie/windenergie-lansingerland
De provincie Zuid-Holland onderzoekt of windmolens mogelijk zijn op drie plekken:
In 2021 liet de gemeente een onderzoek doen. Ze dacht toen dat windmolens in Bleizo-West niet goed mogelijk waren.
Maar in 2023 deed de provincie een nieuw onderzoek. Daaruit blijkt dat er geen technische bezwaren zijn op deze drie locaties.
Daarom onderzoekt de provincie nu verder of windmolens kunnen komen op één of een combinatie van deze plekken.
Bleizo-West is in het omgevingsbeleid van de provincie aangewezen als plek waar windmolens mogelijk zijn. Maar de gemeente wil daar juist woningen en bedrijven bouwen.
Op 19 februari 2025 maakten de provincie en gemeente een afspraak om Bleizo-West te ontwikkelen als woon-werkgebied. Hiervoor ondertekenden zij een bestuursovereenkomst.
Bleizo-West wordt wel meegenomen in de Milieueffectrapportage (MER). Als het de enige geschikte locatie blijkt dan gaan gemeente en provincie hierover met elkaar in gesprek.
Voor grote windprojecten (vanaf 5 megawatt) is de provincie het bevoegd gezag om vergunningen te verlenen voor de bouw van windmolens.
De provincie heeft de mogelijkheid het bevoegd gezag over te laten aan de gemeente en heeft dat ook gedaan. In mei 2024 heeft de provincie besloten zelf weer het voortouw te nemen.
Er wordt gezocht naar ruimte voor drie windmolens van ca. 5 megawatt. Deze zijn maximaal 190 meter hoog (het hoogste punt van de wieken). De diameter van de draaiende bladen is ongeveer 150 meter.
Ja. De provincie wil dat bewoners en lokale bedrijven voor minstens 50% kunnen meedoen in windprojecten. Zo blijft een deel van de opbrengst in de buurt, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op een buurthuis of buurtinitiatieven.
Voorbeelden van zulke projecten:
Ja. Bewoners kunnen meedenken en meedoen bij officiële inspraakmomenten. De provincie organiseert informatiebijeenkomsten en heeft een nieuwsbrief. Ook organiseren we bijeenkomsten voor de klankbordgroep. Hier kun je je bij aansluiten.
De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt hoe omwonenden denken over dit project. Ze vragen mensen naar hun mening over klimaat en windmolens. Daarnaast over hoe ze de communicatie ervaren. Verder vragen ze naar de mening over windenergie op deze specifieke locaties en welke zorgen ze hebben. De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen in de keuzes van de provincie
Windenergie zorgt voor: